Onzinberichten over zonnebanken

De zonnebank blijkt een dankbaar onderwerp om gemakkelijk mee te scoren in de media, met name in de sociale media. Het onderwerp staat garant voor heftige reacties, interactie heet dat in het jargon van de reclamemakers. Dat is ook waar het om lijkt te gaan. Het belangrijkste kenmerk van zo’n artikel is dat de journalist meestal niet deskundig is maar toch een stukje weet te produceren. Via links naar internationale media of zelfs naar medische onderzoeken wordt de schijn van deskundige voorlichting opgeroepen.

Wetenschappelijk onderzoek is goed

Het is heel goed dat er onderzoek wordt gedaan naar de effecten van zonnebanken. Belangrijk is wel dat je precies weet wat je onderzoekt en je conclusies daarop ook betrekking hebben. Hier gaat het soms helemaal fout. Niet eens bij de wetenschappers maar bij de journalisten die met de gegevens aan de haal gaan. Vaak vraag ik me af of de journalist het originele onderzoek wel heeft gelezen en dan druk ik me nog voorzichtig uit….

Vogue (Nederland) vliegt opnieuw de bocht uit

Vogue heeft een Facebook pagina met 162.000 vind ik leuks. Dat is niet niks en schept een zekere verantwoordelijkheid bij wat je publiceert. Over Vogue had ik al eerder een kritisch blog. Na een zeer suggestieve kop en dito intro wordt er verwezen naar een onderzoek van de New York Times. Het betreft hier een metaonderzoek, uiteraard niet van de krant zelf, waarbij is gekeken naar effecten van overdadig zonnen buiten en op de zonnebank. Gesuggereerd wordt dat dit dus ook in Nederland wel van toepassing zou kunnen zijn. Dit klopt niet.

Amerika is geen Nederland

In Noord Amerika is het heel gebruikelijk dat tienermeiden voor hun prom (examenfeest van de highschool) naar de zonnebank gaan. Verder valt in Amerika het enorme aantal zonnebanken op in ieder winkelcentrum. In Florida zijn zelfs meer zonnestudio’s dan Mc Donalds vestigingen volgens het artikel. Florida is subtropisch, heeft zoveel zonuren dat een zonnebank daar helemaal niet nodig zou moeten zijn. Waar is de vakkennis, waar zijn de regels?

België als voorbeeld voor Nederland?

In België heeft men na het opstellen van Europese regels en normen ongeveer tien jaar geslapen. Het Vogue artikel suggereert een betere situatie dan in Nederland. Ik heb er al meerdere berichten aan besteed. Zie de links onderaan. Gelukkig is er met wat Nederlandse ontwikkelingshulp sprake van lichte verbetering. Er is nu ook een branchevereniging.

De situatie in Nederland

In Nederland is de situatie totaal anders dan in de Verenigde Staten en in België. Samengevat hebben we regels over lichtsterkte, leeftijdsgrenzen, opleidingsmogelijkheden voor personeel en verwachten we ook deskundigheid van dat personeel. Er zal zeker verbetering mogelijk zijn maar dan gaat het over volledig naleven van regels. Er zijn ook zonnestudio’s die zich op positieve wijze willen onderscheiden door nog meer aandacht te besteden aan die optimale en deskundige begeleiding van de gast. Geen woord hierover in de Vogue helaas.

Florida of België, zo moet het dus niet

Florida staat symbool voor een falend beleid waarbij onverantwoord met zonlicht en zonnebanken wordt omgegaan. Daar had het artikel van Vogue over kunnen gaan. De cijfers uit de onderzoeken hadden het verhaal kunnen ondersteunen. Een rechtstreekse vertaling naar de Nederlandse situatie zonder aanvullend onderzoek maakt het artikel meer lachwekkend dan informatief. Een gemiste kans. De suggestie dat het in België beter zou gaan is enkel gebaseerd op het lezen van chocoladebruine krantenkoppen. Van een journalist mogen we meer verwachten. 

Links

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring