Open brief aan de redactie van Vogue

Karen van Ede schrijft in de Vogue van januari 2016 een artikel over de zon en zonnebanken waar zoveel fouten in zitten dat ik me werkelijk afvraag waarom er geen hoofdredactie ingrijpt. Of is het werkelijk zo dat alle artikelen alleen maar ten behoeve van bepaalde adverteerders geschreven worden?

Suggestief en fout

Een zeer suggestief artikel over huidkanker en huidveroudering in combinatie met een aanbeveling voor een verfproduct op basis van DHA kan ik niet serieus nemen. DHA is gemaakt op basis van suiker, geschikt voor koekjes, caramel en bier. En dat wil je gebruiken omdat de zon niet veilig is? Karen heeft even gemist hoe belangrijk zonlicht voor een menselijk lichaam eigenlijk is. Dat we er, als levend wezen, ook helemaal niet zonder kunnen. We kunnen heel goed zonder DHA.

Echte adviezen over veilig zonnen

Ze had kunnen adviseren over hoe je verstandig met zon omgaat, hoe je dat langzaam kunt opbouwen in het voorjaar. Ze had zelfs kunnen schrijven over hoe een zonnebank daar een hulpmiddel bij kan zijn. Omdat je op de zonnebank rustig met 7 minuten kunt beginnen. Niemand gaat voor 7 minuten naar het strand hoofdredactie…Karen ook niet.

Even kennis bijspijkeren Karen

Karen had een artikel kunnen schrijven over de zonnecrèmes met talloze ingrediënten waarover twijfels bestaan. Over stoffen als titianiumoxide en zinkoxide die nog relatief veilig zijn. Over oxybenzone en andere stoffen die in de bloedbaan terecht kunnen komen. Over nanodeeltjes waarvan de effecten nog onduidelijk zijn. Daar zijn weinig goede onderzoeken van want de industrie betaalt die onderzoeken zelf. Marktwerking heet dat. Het is erg populair maar dan vooral bij de mensen die daar beter van worden. Echte journalisten worden daar nieuwsgierig van, hoofdredactie. Karen ook?

Neem je lezers serieus.

Er zijn vast lezers die echte informatie op prijs stellen. Die best willen weten wat wel en niet verstandig is in de zon en op de zonnebank. Waar ze wel en niet mee moeten smeren. En wat voor natuurlijke alternatieven er zijn. Wat daar de voor- en nadelen van zijn. Ook daar zullen adverteerders vast bij aanhaken, voor jou niet onbelangrijk.

Tip voor de hoofdredactie van Vogue

Het is nog maar januari. Ik hoop dat u in de komende maanden het onderwerp zon en zonnebank nog eens op een serieuze manier aan de orde stelt. En stuur Karen eens een tijdje naar Ibiza met een paar goede boeken over het belang van zonlicht. En misschien wat bijscholing op het gebied van biologie en natuurkunde. Dan kom ik wellicht van die kromme tenen af.

Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden oorspronkelijk geplaatst in januari 2016

 

Het artikel in Vogue: De zonnebank anno 2016: Yay or Nay?

Meer blogs over deze onderwerpen inclusief bronvermeldingen. Enkele links worden later toegevoegd ivm vernieuwing van de site.

Over spraytanning en DHA

Over zonnecrème

Over crème voor op de zonnebank

Over het belang van zonlicht

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring