Kies de juiste zonnecrème voor buiten op het strand
Er zijn veel soorten zonnecrèmes. In dit overzicht probeer ik informatie te geven waardoor je een goede keuze kunt maken uit het aanbod. Er zijn verschillende toepassingen en het is belangrijk om de crème te kiezen die het beste bij jouw toepassing en situatie past. Dat is gezonder en ook nog beter voor je portemonnee. Schaf je zonnecrème voor de vakantie bij voorkeur in Nederland aan. Op je vakantiebestemming kan de keus beperkt en de prijs hoog zijn.
Verstandig zongedrag
- Ga niet te lang en te vaak in de zon. Je kleur wordt uitsluitend bepaald door je huidtype, niet door veel te lang in de zon te blijven.
- Ken je huidtype:
Huidtype 1 Met huidtype 1 word je helemaal niet bruin en je verbrandt heel snel. Je hebt een zeer lichte huid, vaak veel sproeten en rood of lichtblond haar en blauwe ogen. Je mag beslist niet naar een zonnebank en kunt beter zo veel mogelijk in de schaduw blijven
Huidtype 2 Wie huidtype 2 heeft, verbrandt al minder snel dan met huidtype 1. Heb je dit huidtype, dan wordt je langzaam bruin. Kenmerken zijn: een lichte huid, blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen. Je huid wordt langzaam bruin en je verbrandt best snel. Dit huidtype komt heel veel voor in Nederland. Met dit huidtype zit de grens tussen bruin worden en verbranden heel dicht bij elkaar.
Huidtype 3 Heb je donkerblond tot bruin haar en (donker) bruine ogen? Dan heb je mogelijk huidtype 3. Je huid is waarschijnlijk (licht) getint en je wordt makkelijker bruin, maar verbrandt minder snel.
Huidtype 4 Je hebt een donker getinte huid, donkere haren en donkerbruine ogen. Je huid wordt snel bruin en je verbrandt zelden tot nooit.
- Begin op tijd in het voorjaar met het blootstellen van je huid aan het zonlicht. Een geleidelijke opbouw van je zonbescherming is de beste en meest natuurlijke manier van zonbescherming.
- Heb je geen tijd om regelmatig buiten te zijn in het voorjaar dan is de zonnebank een goed alternatief voor volwassenen met minimaal huidtype 2. Kies wel voor een zonnestudio met goede deskundige begeleiding. De tijd moet per minuut instelbaar zijn. Vermijd dus zonnestudio's met muntjesautomaten!
-
Bij kinderen zorg je dat zij vanaf vroeg in het voorjaar regelmatig buiten zijn. Dat is de beste natuurlijke bescherming.
-
Vanaf april tot oktober maakt je lichaam zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D heeft heel veel functies in je lichaam maar draagt ook bij aan zonbescherming. Ook op de zonnebank maakt je lichaam vitamine D aan onder invloed van het UV-B licht. Daar zijn GEEN speciale lampen voor nodig zoals wel eens wordt gesuggereerd.
Op de huid
Minerale crèmes werken met een beschermend laagje dat op de huid blijft liggen. De stoffen die vaak gebruikt worden zijn titaniumoxide en zinkoxide. Dit zijn de meer traditionele producten die vaak een witte waas op de huid achterlaten. Ze zijn relatief veilig. Nadeel is dat het uitsmeren soms wat minder prettig is. Dit geldt zeker als de beschermingsfactor hoger is. Met nanotechnologie kunnen de smeereigenschappen verbeterd worden. Bij de minerale beschermingsstoffen die op de huid blijven kan dit zonder gevaar. Het is wel verstandig om inademing te voorkomen. Vooral bij een spray is het zaak hier op te letten.
In de huid
Er zijn crèmes die een chemisch filter zoals oxybenzone of octinoxate hebben dat in de huid trekt. Nadeel kan zijn dat stoffen in je bloed terecht kunnen komen. Sommige stoffen zijn irriterend voor de huid. Die kun je beter vermijden. Andere ongewenste stoffen zijn o.a: propyleenglycol, Paba (para-amino benzoezuur), cinnamaten, salicyclaten en avobenzone.
Natuurlijke basis
Steeds meer mensen kiezen voor crèmes op natuurlijke basis. De productie van zo’n crème is minder eenvoudig dan het lijkt. Al die stoffen die we willen vermijden hebben natuurlijk wel een functie. Een voorbeeld hiervan is de smeerbaarheid van de crème. Een witte waas wordt als minder prettig ervaren maar is een eigenschap die hoort bij enkele, juist wat veiliger ingrediënten. Zo zul je mogelijk wat concessies moeten doen, zeker bij een hogere beschermingsfactor. Bij producten van een fabrikant mag je er van uit gaan dat de SPF, de beschermingsfactor klopt. Dit geldt niet voor de dhz producten die hieronder beschreven worden.
Kokosolie of zelf crème maken?
Sommige mensen kiezen voor een eenvoudige natuurlijke olie zonder een toegevoegd zonbeschermingsmiddel. Nadeel is dat de beschermingsfactor niet veel voorstelt. Bij kokosolie en olijfolie is de SPF tussen 2 en 8. Er circuleren lijstjes op internet over de beschermingsfactor van natuurlijke olie zoals jojobaolie, tarmekiemolie, karité of sheaboter, wortelzaadolie en frambozenolie. Die hoge beschermingsfactor van 40-50 klopt beslist niet! Als je vooral in de schaduw leeft en alleen iets verzorgends wil gebruiken is zo'n olie natuurlijk prima. Aloë vera is een veelgebruikt verzorgend ingrediënt maar biedt geen bescherming. Een goede aanvullende natuurlijke tip is bescherming van binnenuit door veel groente en fruit te eten. De anti oxidanten in onder anderer tomaten en paprika's werken mee aan je huidbescherming. Verwacht er geen wonderen van maar een bijdrage levert het wel.
Overzicht van zonnecrèmes
Er zijn veel zonnecrèmes, ook voor speciale doelgroepen en toepassingen. Hieronder een overzicht. De links gaan naar Bol.com of de webshop aHealthylife van Juglen Zwaan.
Zonnecrèmes traditioneel
Garnier UV zonnebrandspray Ambre Solaire Dry protect mist SPF 30 200 ml
- Testwinnaar Consumentenbond juni 2018
- Aanbrengen: continu nevel voor makkelijk en snel aanbrengen rondom.
- Niet vet, niet klevend, niet glimmend: de enige technologie die zoveel matterend poeder toelaat voor een dry touch effect.
- Licht, snel indringend: door de flacon te schudden worden gas en product gemengd door een bolletje, wat de textuur aanzienlijk lichter maakt.
- Zonder alcohol: de alcoholvrije samenstelling voorkomt dat de huid uitdroogt.
VISION EVERY DAY SUN PROTECTION – SPF 30 200 ML
- Testwinnaar Consumentenbond juni 2018
-
Langdurige, zeer waterbestendige zonbescherming tegen de schadelijke straling van de zon.
-
De Vision producten hebben met 5 sterren de hoogst haalbare UVA-bescherming volgens de onafhankelijke UVA Star Rating van Boots.
Biologische en/of natuurlijke zonnecrème
Bij natuurlijke crèmes is het niet altijd mogelijk om voor alle verschillende ingrediënten aan te geven dat ze volledig gecertificeerd biologisch zijn. Vaak is het een combinatie van gecertificeerde en andere natuurlijke ingrediënten. Het is aan jou om de definitieve keuze te maken. De fabrikant geeft als het goed is volledige informatie.
Lovea Bio zonnecrème
The Ohm Collection: Sun Safe zonnebrandcrème
Alba Botanica SPF 30
Natuurlijke olie zonder beschermingsfactor
Alba Botanica dry oil . Crème op basis van biologische kokosolie
Zonder minerale of chemische zonbeschermer. Compleet vrij van BPA, parabenen en nanodeeltjes. Filtert moeiteloos 40 minuten lang UVA en UVB straling.Water resistent. Natuurlijk en plantaardig. Handige verstuiver. 77 klantenbeoordelingen.
Lovea Bio oil
Zonder minerale of chemische zonbeschermer.Deze ‘droge’ olie van Lovea Bio voorziet de huid van een zacht glanzende finish. De niet-vette olie trekt gemakkelijk in de huid en zorgt voor een intensieve bruining en verzorging van de huid tijdens het zonnebaden. De toegevoegde natuurlijke Tahitiaanse Monoï- olie verzacht de huid, houdt haar soepel en veerkrachtig en beschermt tegen externe invloeden, zoals het gecombineerde effect op de huid van zout, zon en wind.
After sun producten
Alba Botanica after sun
Verlicht bij verbranding door de zon. Ook geschikt als aftershave. Werkt hydraterend voor de droge huid. Deze aloë vera gel is gecertificeerd puur.100% vrij van: Dierproeven, kunstmatige kleurstoffen, synthetische geurstoffen, parabenen, ftalaten. Dit is een volledig plantaardig product.
Herbolive Aftersun Gel met Olijfolie en Aloë Vera
Olijfolie verbetert de huidstructuur en werkt tegen huidveroudering, biologisch geteelt, natuurlijke ingrediënten: 98%
Speciale zonnecrèmes
Zonnecrème voor de wintersport
Exmonte Alpin Balsem
De 24 uurs gezicht beschermer en zonnebrandcrème met factor (S.P.F.) 30, te gebruiken onder alle weersomstandigheden, voor elk huidtype, zelfs voor de gevoelige huid. De balsem is op basis van natuurlijke vetten, kokosolie, plantaardig glycerine en vitamine E. De natuurlijke vetten en kokosolie zijn optimale zonbeschermers. Plantaardig glycerine helpt de vochtbalans in de huid te behouden. Vitamine E gaat de huidveroudering tegen. Extreme weersomstandigheden, zowel kou als hitte, kunnen de natuurlijke balans in de huid verstoren. Vooral het perfecte evenwicht tussen vocht en vet is belangrijk om de huidverzuring tegen te gaan. De handen en gezicht zijn vaak blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Daardoor worden ze gemakkelijk droog en ruw. Zeker in de winter is het contrast van de warmte binnen, naar het gure buitenweer een ware beproeving voor de huid. Ideaal voor de wintersporter, schaatser en mensen die veel buiten zijn. Deze alpinbalsem is de officiële huid en zonnebrandcreme voor de diverse Oostenrijkse ski verenigingen.
Zonnecrème speciaal voor kinderen
Lovea Bio kids SPF 50
De tere huid van kinderen vraagt om een hoge UV- bescherming, dat kan met Lovea Bio. Lovea Bio Spray Kids met SPF 50 is voorzien van een vrolijk Disney design. Deze handige spray beschermt de huid van kinderen op een veilige wijze tegen zowel UVA- als UVB- straling. De spray bevat hiervoor een 100% natuurlijk, mineraal zonnefilter op basis van titaniumdioxide. De waterbestendige formule is vrij van synthetische parfums en bevat geen parabenen of nanodeeltjes.
Zonnecrème die ook beschermt tegen kwallen
Care Plus Sun Protection Outdoor & Sea SPF50 100 ml
Onbezorgd genieten van zon, zee en strand? De Sun Protection Outdoor & Sea SPF50 is de ideale waterproof zonnebrandbescherming die je huid verzorgt en uitstekend beschermt tegen UV-stralen. Maar Sun Protection Outdoor & Sea SPF50 doet m r. Deze waterproof anti-zonnebrand beschermt je huid niet alleen perfect tegen zonnebrand, maar ook tegen de meeste kwallenbeten, koralen en zeeanemonen.
Zelf kiezen
Links naar achtergrondinformatie
- Een artikel van Green Jump uit mei 2017 over het (onschadelijke) gebruik van aluminiumhydroxide in zonnecrème: Zonnebrand bevat vaak aluminiumhydroxide of alumina. Deze stofjes zijn in deodorant af te raden omdat ze in die vorm in je lichaam komen, maar in zonnebrand wordt het gebruikt als stabilisator en dat werkt net anders.
- Een blog van Green Jump uit maart 2017 over de gevaren van aluminium in deodorant. Voor deodorants is het verhaal over aluminium duidelijk anders dan voor zonnecrème. Ter onderscheid daarom ook een link naar dit uitgebreide artikel.
- Een blog van Green Jump uit april 2015 over biologische zonnecrème en de regelgeving rond nanodeeltjes en de voordelen van minerale zonnefilters.
- Voor wie zich nog meer wil verdiepen. Een Amerikaans artikel (Engelstalig) van NHP consulting over de verschillen in wetgeving over etiketten op cosmetica en zonnecrème. Wie op internet koopt kan een artikel treffen met een iets andere ingredientenlijst dan die in Nederland. In this blog we will briefly discuss the regulations and requirements in Canada, the USA and Europe, focusing on allowable ingredients and label claims as well as testing requirements.
- Een link naar de EWG skin deep database waaruit blijkt dat aluminium hydroxide onder de niet schadelijke stoffen valt en dus veilig in zonnecrème gebruikt mag worden.
- Een interview op YouTube met Manon Gacic, eigenaar van Green Jump over het merk Lavera. Dit merk is zeer open en volledig met informatie over de keuze om wel nanodeeltjes te gebruiken.