Hier nog meer veelgestelde vragen uit de zonnestudio

Je vindt hier o.a. vragen over het gebruik van zonnecrème, over natuurlijke deodorant in het vliegtuig en tatoeages. Heb je zelf ook een vraag dan kun je die via mail stellen. Als je vraag interessant voor anderen kan zijn komt hij in dit overzicht.

Mag dochter van 17 mee op de zonnebank?

Nee want de huid van iemand onder de 18 is nog in ontwikkeling. Dit maakt de huid extra gevoelig. Daarom geldt er een wettelijke grens van 18 jaar voor de zonnebank. Kinderen horen hun bescherming op te bouwen door regelmatig vanaf het voorjaar naar buiten te gaan. Dat is voor veel meer dingen goed dan alleen de huidbescherming. Kinderen mogen zeker niet te lang onbeschermd op het strand. Denk aan kleding, petjes, zonnebril, aanvullend smeren en vooral op tijd naar een schaduwplek.

Wat is de 0.3 norm in de zonnestudio?

Sinds 2007 is er een Europese wettelijke norm van kracht die een maximum stelt aan de hoeveelheid straling die een apparaat mag afgeven. De norm is 0.3W/m2. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht op een strand aan de Middelandse Zee om 12 uur ’s middags. Bij zonnestudio's wordt hierop gecontroleerd door de VWA.

Waarom is er eigenlijk zonnecrème met een lage beschermingsfactor?

Je lichaam heeft zonlicht nodig. Teveel is schadelijk. Je moet je dus bewust zijn van je zongedrag. Bij verstandig zongedrag kan horen dat je de uren met de felste zon vermijdt of het totaal aantal uren in de zon ook beperkt. Dit is vrij algemeen omdat de situatie in Zuid Europa totaal anders is als in Nederland. Bij verstandig zongedrag begin je met de tijd in de felle zon te beperken, daarnaast gebruik je kleding en hoed of pet. Aanvullend kun je niet altijd zonder crème maar kan vaak wel met factor 15 worden volstaan. Een bijkomend voordeel van een lagere factor in biologische zonnecrème is dat het gemakkelijker uitsmeert zonder hulp van chemische 'smeermiddelen'.

Ik doe deze zomer mee aan de Fiets4daagse. Hoe bescherm ik me het beste tegen overdadige zon?

Op de fiets kun je sneller verbranden dan je denkt. Door de verkoelende rijwind heb je het niet direct in de gaten.Zorg bij zonnig weer in ieder geval voor een hoed of pet met een brede rand en een goede zonnebril. Verder is dunne beschermende kleding op de fiets prettig. En aanvullend zonnecrème gebruiken. Fietsen met een minimum aan kleding is zeker niet aan te raden. Aangezien je gezicht het meest in de zon zal komen is een speciale extra beschermende gezichtscrème het overwegen waard zoals Lovea Bio Face cream met factor 50. Verder is het heel belangrijk om de hele dag voldoende te drinken, het liefst gewoon water.

Mag je een heel jaar achter elkaar op de zonnebank?

Ja dat kan maar is niet heel logisch. Het kan maximaal een keer per week en afhankelijk van je huidtype tien minuten tot een kwartier per keer. In de zomer kun je beter pauzeren en wanneer mogelijk van de buitenzon genieten. Ga je toch, let er dan op dat nooit op dezelfde dag gaat zonnen op de bank en in de echte zon. Ons advies zou zijn om van oktober tot en met maart eens per week of eens per twee weken op de zonnebank te gaan om voldoende vitamine D op te bouwen.

Waarom verbrand ik zo snel aan het strand?

Door reflectie van de zee en het strand verdubbelt het zonlicht. Daarbij is er vaak een koele wind waardoor je dit niet meteen merkt. Ook zout water versterkt alles door afbreken beschermende vetten op/in de huid.

Mag ik met een tatoeage op de zonnebank?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Om dat te vermijden, kun je de tatoeage afdekken met een gewone zonnecrème. Als je net je tatoeage hebt laten verwijderen dan kun je beter een tijdje de zonnebank en de zon vermijden.

Heeft het zin om met mooi weer naar de zonnestudio te gaan?

Soms wel. Een goede opbouw van je zonbescherming start soms bij 6 of 7 minuten in de zon. Wel sneu als je net alles uitgepakt hebt op het strand. Gebruik daarom de koele dagen of de avonden voor de zonnebank met een belangrijke regel: Nooit op dezelfde dag in de echte zon en op de bank. En ook over een hele week moet de totale tijd in de zon niet uitkomen boven het maximum dat hoort bij jouw huidtype. Belangrijk: Bij ons mag je een afspraak altijd annuleren als je toch liever naar buiten gaat als het weer onverwacht zonnig wordt. 

Mag ik met een busje deodorant van The Ohm Collection in het vliegtuig?

Het busje met poederdeodorant valt niet onder vloeistoffen en mag gewoon mee in je handbagage. Een spuitbus mag alleen “in zeer beperkte mate”mee met de koffers. Meer info op vakantiechecklist.com

Waarom kiezen jullie voor biologische zonnecrème? 

Onze missie is “veilig zonnen” zowel op de zonnebank als in de echte zon. Er wordt steeds meer bekend over de bij effecten van de chemische stoffen in zonnebrandproducten. De Europese regels worden voortdurend aangepast aan de nieuwste inzichten maar dit loopt altijd achter op de werkelijkheid. Een probleem is dat gedegen onderzoek veel geld kost en alleen gedaan kan worden door de grote producenten zelf. Wetenschappelijke onderzoeken zijn daarom niet altijd een garantie voor een veilig product. Wij willen ieder risico vermijden en adviseren daarom goede biologische producten van een betrouwbare producent.

Woon je niet in de buurt? Je kunt ook het (wisselende) assortiment biologische crème op bol.com bekijken via de blauwe knop onderaan de pagina. Vul in het zoekscherm in: zonnecrème en kies voor een merk als Lovea, Biosolis of Earth Line. Via algemene zoektermen zijn de biologische merken moeilijk te vinden. Wel krijg je soms nog andere merken in de zoekresultaten in beeld. 

Moet ik zonnecrème gebruiken op de zonnebank?

Nee, op de zonnebank gebruik je normaal gesproken geen beschermende zonnecrème. Een uitzondering wordt gemaakt voor iemand met een tatoeage. Een tatoeage zorgt voor een zodanige huidverandering dat extra bescherming op zijn plaats is. Dan kan plaatselijk een crème met beschermingsfactor gebruikt worden. Er zijn wel speciale crèmes voor gebruik op zonnebanken. Deze crèmes hebben geen beschermingsfactor maar zorgen wel voor hydratatie en verzorging van de huid. Dit kan ook achteraf met een goede bodycrème. Je kunt onderaan de pagina op de blauwe knop drukken om het assortiment bij bol.com te bekijken. Pas even de zoekterm aan naar "zonnebankcrème". 

Welke chemische filters in zonnebankcrèmes zijn schadelijk? 

Er staat een mooi overzicht op de site veiligheid en kwaliteit van UV filters. Als je niet bang bent voor wat scheikundige termen vind je daar het antwoord.

Kan ik bruin worden achter glas?

Ja, je kunt een beetje bruin worden achter glas. Er zijn voorbeelden bekend uit een auto of van iemand die werkt in een kas. Het zal veel langzamer gaan en het kan er wat anders uitzien dan normaal. Je bruint dan alleen onder invloed van UV-A licht. Dit kan geen kwaad maar je bouwt gèèn bescherming op tegen UV-B straling zoals normaal buiten het geval is. Buiten zorgt UV-B voor de meeste bruining. In de jaren '80 had je ook solariums of zonnebanken met alleen UV-A licht. Dat was veilig, dacht men toen maar we weten nu dat het beter is om het zonlicht echt na te bootsen met het kunstlicht. Dus moderne zonnebanken hebben UV-A en UV-B licht. 

Ik heb een koortslip. Mag ik dan wel zonnen op de zonnebank?

Een koortslip en zonlicht is geen gelukkige combinatie. Het UV licht kan de klacht tijdelijk verergeren. Wacht even tot de koortslip is weggetrokken of dek je gezicht af met een handdoekje. We hebben speciale kleine handdoekjes voor dit soort situaties.

Welke zonnecrème moet ik kopen om het koraalrif niet te beschadigen? 

De schade door zonnecrèmes bij koraalriffen is plaatselijk heel groot. De schade ontstaat door het ingrediënt oxybenzone dat veel voorkomt in chemische zonnecrème. De oplossing is simpel en biedt ook voordelen voor je eigen lichaam. Kies voor een biologische zonnecrème zoals bijvoorbeeld Lovea Bio , Earth Line of Biosolis. 

Heeft het zin om UV werende kleding te kopen?

Er is steeds meer te koop op dit gebied. Er is vooral kinderkleding maar er is ook UV kleding voor volwassenen.UV kleding heeft een hogere beschermingsfactor dan gewone kleding. Volledige bescherming gaat over gedrag (op tijd uit de zon!), tijdsduur in de zon, huidtype en bescherming van randjes en kraagjes. Speciale petten hebben vaak een veel betere bescherming in de nek. Hoeden met brede randen beschermen je gezicht. Alle oplossingen op het gebied van kleding zijn beter dan smeren van chemische stoffen.

UV kleding is echt van belang voor kinderen bij een vakantie naar Zuid Europa. Ook dan geldt, niet te lang in de zon. In de schaduw blijf je aan het strand onder invloed van UV licht. De kleding is dan een veilige extra bescherming. Kijk voor voorbeelden van UV kleding even op de blauwe knop hieronder. Binnen bolcom kun je met de zoekfunctie gericht verder zoeken.

 

Bekijk op bol.com

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding.
  • Huidanalyse bij eerste bezoek.
  • Geen wachttijden.
  • Niet poetsen, dat doen wij.
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren, gratis koffie/thee

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring