Veelgestelde vragen over buiten zonnen

Je vindt hier o.a. vragen over veilig zonnen in de buitenlucht.  Heb je zelf ook een vraag dan kun je die via mail stellen. Als je vraag interessant voor anderen kan zijn komt hij in dit overzicht.

Waarom is er eigenlijk zonnecrème met een lage beschermingsfactor?

Je lichaam heeft zonlicht nodig. Teveel is schadelijk. Je moet je dus bewust zijn van je zongedrag. Bij verstandig zongedrag kan horen dat je de uren met de felste zon vermijdt of het totaal aantal uren in de zon ook beperkt. Dit is vrij algemeen omdat de situatie in Zuid Europa totaal anders is als in Nederland. Bij verstandig zongedrag begin je met de tijd in de felle zon te beperken, daarnaast gebruik je kleding en hoed of pet. Aanvullend kun je niet altijd zonder crème maar kan vaak wel met factor 15 worden volstaan. Een bijkomend voordeel van een lagere factor in biologische zonnecrème is dat het gemakkelijker uitsmeert zonder hulp van chemische 'smeermiddelen'.

Ik heb zonne allergie. Hoe bereid ik me voor op de zomerzon?

Zonneallergie is een reactie van de huid op UV-licht. Het uit zich als huiduitslag met rode bultjes en blaasjes. Op de momenten dat zonneallergie optreedt, is je huid nog niet gewend aan de sterke UV-straling, waardoor het overgevoelig kan reageren. Dit gebeurt meestal al een paar uur nadat je in de zon bent geweest. In sommige gevallen treedt de allergische reactie pas na enkele dagen op. Meestal trekt de allergie na een paar dagen weg als je huid meer is gewend aan de zon.  Je kunt de klachten beperken door je huid langzaam bloot te stellen aan de zon. Dat kan heel goed door te beginnen met enkele minuten per keer op de zonnebank. Wij kunnen je daarin goed begeleiden. 

Ik heb nu klachten door zonne allergie. Hoe kom ik er vanaf? 

Je kunt het beste even uit de zon blijven totdat de klachten verdwijnen. Daarnaast kun je de huid verzorgen met Lucovitaal Zonne allergiecrème. of met Eucerin zonnecrème voor zonneallergie SPF-50. Er zijn ook goede ervaringen bekend met het gebruik van Urtizon, een homeopatisch middel om klachten te verlichten. Verder kan een verzorgende zalf helpen zoals calendulazalf. 

 

 

 

Ik doe deze zomer mee aan de Fiets4daagse. Hoe bescherm ik me het beste tegen overdadige zon?

Op de fiets kun je sneller verbranden dan je denkt. Door de verkoelende rijwind heb je het niet direct in de gaten.Zorg bij zonnig weer in ieder geval voor een hoed of pet met een brede rand en een goede zonnebril. Verder is dunne beschermende kleding op de fiets prettig. En aanvullend zonnecrème gebruiken. Fietsen met een minimum aan kleding is zeker niet aan te raden. Aangezien je gezicht het meest in de zon zal komen is een speciale extra beschermende gezichtscrème het overwegen waard zoals Lovea Bio Face cream met factor 50. Verder is het heel belangrijk om de hele dag voldoende te drinken, het liefst gewoon water.

Mag je een heel jaar achter elkaar op de zonnebank?

Ja dat kan maar is niet heel logisch. Het kan maximaal een keer per week en afhankelijk van je huidtype tien minuten tot een kwartier per keer. In de zomer kun je beter pauzeren en wanneer mogelijk van de buitenzon genieten. Ga je toch, let er dan op dat nooit op dezelfde dag gaat zonnen op de bank en in de echte zon. Ons advies zou zijn om van oktober tot en met maart eens per week of eens per twee weken op de zonnebank te gaan om voldoende vitamine D op te bouwen.

Waarom verbrand ik zo snel aan het strand?

Door reflectie van de zee en het strand verdubbelt het zonlicht. Daarbij is er vaak een koele wind waardoor je dit niet meteen merkt. Ook zout water versterkt alles door afbreken beschermende vetten op/in de huid.

 

Welke zonnecrème moet ik kopen om het koraalrif niet te beschadigen? 

De schade door zonnecrèmes bij koraalriffen is plaatselijk heel groot. De schade ontstaat door het ingrediënt oxybenzone dat veel voorkomt in chemische zonnecrème. De oplossing is simpel en biedt ook voordelen voor je eigen lichaam. Kies voor een biologische zonnecrème zoals bijvoorbeeld Lovea Bio , Earth Line of Biosolis. 

Heeft het zin om UV werende kleding te kopen?

Er is steeds meer te koop op dit gebied. Er is vooral kinderkleding maar er is ook UV kleding voor volwassenen.UV kleding heeft een hogere beschermingsfactor dan gewone kleding. Volledige bescherming gaat over gedrag (op tijd uit de zon!), tijdsduur in de zon, huidtype en bescherming van randjes en kraagjes. Speciale petten hebben vaak een veel betere bescherming in de nek. Hoeden met brede randen beschermen je gezicht. Alle oplossingen op het gebied van kleding zijn beter dan smeren van chemische stoffen.

UV kleding is echt van belang voor kinderen bij een vakantie naar Zuid Europa. Ook dan geldt, niet te lang in de zon. In de schaduw blijf je aan het strand onder invloed van UV licht. De kleding is dan een veilige extra bescherming. Kijk voor voorbeelden van UV kleding even op de blauwe knop hieronder. Binnen bolcom kun je met de zoekfunctie gericht verder zoeken.

Is er wetenschappelijk bewijs over het verband tussen zonnecrème en huidkanker?

Nee, overtuigend bewijs hiervan is niet gevonden.Er is één onderzoek uit Australië bekend die dit zou aantonen. Er zijn echter veel twijfels over de gebruikte onderzoeksmethoden. In enkele andere onderzoeken in Europa zijn wel aanwijzingen gevonden dat zonnecrème de kans op huidkanker bevordert. Hier bleek een vals gevoel van veiligheid een belangrijke rol te spelen. Men bleef veel langer in de zon dan goed was omdat men dacht goed beschermd te zijn. Verstandig zongedrag blijft dus het belangrijkste. (Infobron zonwijzer; Han van der Rhee)

Welke stoffen in zonnecrème zijn schadelijk en welke zonbeschermers zijn veilig?

Jetske Ultee heeft hiervan een mooi overzicht gemaakt. Ik verwijs naar haar blog over goede en slechte zonnefilters.

 

Bekijk op bol.com

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring