Reistips voor Havana

Havana is een prachtige stad met een vriendelijke en zeer gastvrije bevolking. De stad biedt meer dan oude auto's, muziek en kleurrijke gebouwen. Op basis van een verblijf van ruim twee weken in deze stad hebben wij bruikbare tips voor andere reizigers verzameld. Het overzicht is bedoeld als aanvulling op een goede reisgids. Ook daarvoor zijn suggesties opgenomen. Wie naar Cuba gaat zou voor Havana minstens een dag of vier moeten uittrekken. De stad heeft een bijzondere geschiedenis en meer dan 30 musea helpen je om daar meer van te zien. De tips zijn afgestemd op de avontuurlijke reiziger met een beperkt budget.

Om een indruk te krijgen van een verblijf in Havana kun je hier eerst ons openbare fotoalbum Havana 2019 bekijken.

Vakantiemogelijkheden op Cuba

Veel  reizen naar Cuba worden aangeboden als compleet pakket met vliegreis en all inclusive hotel in een resort. De bekendse resorts zijn te vinden op het schiereiland Varadero en op Caya Coko. Wij kozen niet voor een resort maar gingen rechtstreeks naar Havana met een Iberia lijnvlucht en ons verblijf was in een casa particular, de Cubaanse variant van B&B. Een hotel in Havana kost vaak minimaal het tienvoudige van een casa en biedt daarvoor wel meer luxe zoals een zwembad. 

Casa particular

Ons verblijf in Casa Randy Havana was geweldig en een aanleiding om dit overzicht te maken. Wij boekten via Homestay, daar vind je ook recensies en foto's. De casa is schoon, er is airco. Er is een douche met warm en koud stromend water en vrij gebruik van gekoeld schoon water in de koelkast. Elke morgen een geweldig ontbijt en Fanny, de drijvende kracht,  praat je iedere ochtend bij met nieuwe tips en suggesties. Van geld wisselen tot musea en restaurants. Fanny spreekt goed Engels en zelfs wat Chinees.

Deze casa ligt op een rustig plekje in het centrum, in een zijstraatje van de Paseo de Marti, beter bekend als Prado. Een ideale locatie om vrijwel alles lopend te kunnen doen. 

Vervoer

Vanuit de casa is Habana Vieja en Centro Habana op loopafstand. Daar vind je de meeste musea, de restaurants en bars, eigenlijk alles. Voor specifieke bestemmingen in Vedado  huur je een taxi of je neemt de stadstour van een uur in een cabrio uit de jaren vijftig. Dat is een aanrader. Je ziet dan o.a. het Lennon Park, Hotel National en het Plaza de la Revolucion. Dit kan met een mojito, een fotosessie en wat live muziek onderweg. Je hebt wel vakantie. Prijs van zo'n rit 30 tot 60 CUK afhankelijk van seizoen en van je onderhandelingsvaardigheden. Een CUK is ongeveer een euro, meer details daarover in de reisgidsen.

Het centrale punt in Havana is Parque Central. Hier vind je taxi's en oude auto's voor stadsrondritten. Je vindt bussen naar het strand en twee klassieke hotels: Inglaterra en Telegrafo, beiden met dagelijks live muziek op het terras. Overdag is de muziek rustig voor de toeristen, 's avonds is er nu en dan meer vuurwerk met spontane feestjes, gastoptredens en dansers uit het publiek..

Reisseizoen 

Wij waren in Havana in juli, het regenseizoen. Op Cuba is het het hele jaar warm maar in juli komt daar af en toe een buitje, soms een echte tropische bui bij. Vaak valt deze tussen 17 en 21 uur en na de bui is het meestal snel weer droog. Het is geen reden om dit seizoen te mijden. Wel waren er in de zomervakantie wat meer musea, dansscholen en theaters gesloten. Informatie hierover is vaak op zijn minst onvolledig. Ook Cubanen staan in hun zomervakantie onverwacht voor een dichte deur. Wil je alles kunnen bezoeken, kies dan liever voor de winter of voorjaar.

Adressen

Bars en restaurants

 • El Chanchullero. Beperkte menukaart maar voor rond de 7 CUK heb je een hoofdgerecht. Sfeervol plekje, met name het dakterras. Later gesloten ivm verbouwing dus het aanbod daarna is een verrassing. Plaza del Cristo
 • Sarrá  Het beste adres voor prachtig opgemaakte cocktails. Daarnaast schone toiletten en een mooi dakterras. Je kunt er prima eten, kaart iets uitgebreider en duurder dan El Chanchullero. Brasil, de straat begint bij Plaza del Cristo. Schuin tegenover Sarrá is een mooi klein drogisterijmuseum, ook met de naam Sarrá.
 • El Patchanka. Restaurant en bar. Als je een restaurant zoekt zijn er meer mogelijkheden in de omgeving. Wij kwamen hier meerdere keren per week voor de rauwe live muziek, om te dansen en voor een betaalbare nette cocktail. Plaza del Cristo. Lees de beoordelingen op TripAdvisor. Niet iedereen kan Patchanka waarderen. Oordeel zelf.
 • Café Mambo Habana. Piepklein restaurantje en bar met een mooi interieur, gastvrije ontvangst, cocktails en voordelig eten. Avenue de las Missiones, circa 100 meter vanaf Plaza Cristo.
 • Hanoi. De naam suggereert iets anders maar Hanoi is een betaalbaar en goed Cubaans restaurant met live muziek. Op een hoek bij het Plaza del Cristo.
Bovengenoemde adressen allen in de omgeving van Plaza del Cristo. Dit is ook een drukbezocht wifipark. Je hebt een kaart nodig die je koopt op straat voor 2 of 3 CUK of haalt bij hotel Inglaterra voor 1 CUK. De kaarten zijn in alle wifiparken en grote hotels te gebruiken.
 
 • Restaurant Los Nardos. Hij staat genoemd in alle gidsen. Het biedt veel waar voor zijn geld, je ziet letterlijk hele grote borden en de bediening is prima door nette obers in een fraai interieur. Wij hadden even het gevoel Cuba te hebben verlaten. De airco stond voluit te koelen, het leek een ijspaleis. Passende kleding is aanbevolen. Wij waren blij na afloop weer buiten te staan...
 • Pizzeria Don Julio. Op de hoek bij  Plaza Vieja. Mooi uitzicht op het plein en op het flanerende publiek. Voordelig adres, pizza's vanaf 3.50 CUK. De prima ijssalon Mango vind je twee panden verderop in Brasil. 
 • Café Escorial Plaza Vieja. Goede koffie met desgewenst een sigaar. Ook koude varianten. Aan het plaza zijn meer barretjes, ook met balkons op de eerste verdieping. Op het plein is 's avonds vrijwel altijd live muziek.
 • Habia una vez. Een nieuw restaurant op de Prado. Een prachtig en ruim interieur en bediening op Europees niveau met wijnglazen en witte tafelkleden. Daarbij zijn de prijzen heel schappelijk. Een hoofdmaaltijd is er voor 8 CUK. Prado 303.

 

Historie en musea

Habana Vieja, het oudste deel van Havana viert dit jaar zijn 500 jarig bestaan. Het koloniale verleden wordt niet weggestopt, integendeel. Er is heel veel gerestaureerd. Dat is een knappe prestatie want er was heel weinig geld beschikbaar.  Het is geen themapark geworden voor toeristen. In dit deel van de stad wonen en werken de gewone mensen. Er is veel geld gestoken in sociale projecten. Er zijn bijvoorbeeld musea en duurdere hotels gevestigd in de ooit door Spanjaarden gebouwde riante huizen. Ook zijn er restaurants en kleine winkeltjes. Startpunten om dit gebied te ontdekken zijn het Plaza de Armas, Plaza de la Catedral en het Plaza Vieja. Als 'Amsterdammertjes' heeft men hier de oude Spaanse kanonnen gebruikt om straten af te zetten, zoveel waren er beschikbaar. Je kunt vaak vrij naar binnen lopen, foto's maken en je verbazen over zoveel zaken die bewaard zijn gebleven.
De entree voor musea is ongeveer 3 CUK voor toeristen, de grote musea kosten 8 CUK. Soms is de toegang helemaal gratis of wordt een vrije gift op prijs gesteld.

 

Adressen

 • Museo de lar Revolución; Dit museum oogt gedateerd maar het wordt gemoderniseerd en krijgt nieuwe borden in Spaans en Engels. Het deel wat nu klaar was belooft een flinke verbetering. Verwacht geen multimedia effecten. Je leert wel de historie van Cuba kennen, dit helpt om het land beter te begrijpen.
 • Museo de la Ciudad; Een verrassing dit museum. Veel oude stadsplattegronden en films over de groei van de stad maar ook een gloednieuw multimedia deel over muziek en dans en enkele onderdelen onderwerpen zoals koffie, rum en suiker. Van alles wat dus.
 • Museo de Arte Colonial; Ook een van alles wat museum maar wel de moeite waard, koloniale meubelen en interieurs, een prachtig gebouw en als je geluk hebt een persoonlijke rondleiding waarbij alle kasten, laden en afzettingen open gaan of verdwijnen.
 • Casa de Africa; Een prachtig museum over Afrika maar ook over de slavernij geschiedenis. Dit museum wordt nauwelijks genoemd in de reisgidsen en is vrij toegankelijk, een gift wordt op prijs gesteld. Amargura nabij Plaza Vieja.

 

Overige bezienswaardigheden

 • Gran Teatro de la Habana Alicia Alfonso. Centraal in Havana gelegen theater en thuisbasis voor het Ballet Nacional de Cuba. Prachtig gerestaureerd theater. Je kunt een rondleiding krijgen met een gids. In juli/augustus zijn er geen voorstellingen.
 • Callegon de Hamel. Alleen op zondagmiddag is hier een bont evenement waarbij de oude Afrikaanse cultuur herleeft in een prachtig klein straatje dat door kunstenaars is verfraaid.  Foto's hiervan in het fotoalbum.

Santa Maria Beach

Havana heeft een mooi strand dat veel door Cubanen wordt gebruikt en minder door toeristen. De voorzieningen zijn 'basic' maar het strand zelf is oogverblindend. 
De rit per bus kost circa 40 minuten. Bus T3 vertrekt bij Parque Central 2x per uur. Hou er rekening mee dat het in het weekend druk kan zijn. Er zijn alleen zitplaatsen en vol is vol. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen.
 

Zonkracht Cuba

Op Cuba vind je het hele jaar door temperaturen rond de 30 graden. In juli en augustus kan de zonkracht oplopen tot 10 of meer. In Havana vind je schaduw en biedt kleding bescherming op de heetste uren. Hou er op het strand rekening mee dat ook de indirecte UV straling door zee en zand hoog is. Daardoor kun je in de schaduw zelfs verbranden. Dit kun je alleen aanvullend met zonnecrème voorkomen en is natuurlijk wel afhankelijk van je huidtype. Elders op deze site is daar veel meer info over te vinden.
 

Reisgidsen, boeken, CD en DVD.

 • Havana, beknopte reisgids van Lonely Planet. Klein handig boekje met heel veel adressen om steeds bij je te hebben, inclusief een plattegrond.Engelstalig.
 • Cuba, Lonely Planet. Natuurlijk met een overlap met het vorige boekje. Dit is een flinke pil die ook de rest van Cuba beschrijft. Engelstalig.
 • Capitool reisgids Cuba. Uitgebreide reisgids in het Nederlands. De combinatie met een beknopt gidsje voor onderweg werkt uitstekend. 
 • Muziek is live overal aanwezig in Havana. Geniet ervan maar het aanbod in CD's is mager. In winkels worden alleen illegale kopiën aangeboden van matige kwaliteit. Bandjes verkopen wel hun eigen CD's voor weinig geld, een leuk souvenir. Na 20 jaar is de Buena Vista Social Club nog steeds leidend als het gaat om de traditionele Cubaanse muziek. Kijk hier voor Buena Vista Social Club op bol.com. Ik adviseer het album live in Carnegie Hall. Veel van deze muzikanten vind je ook op het prachtige album van  Afro Cuban All Stars. Wil je de Afrikaanse invalshoek van Cubaanse muziek horen dan is het legendarische album Pirate's Choice van Orchestre Baobab uit Senegal de eerste keus. Tot slot een tip. Simply Red maakt geen Cubaanse muziek maar nam wel een prachtige DVD Cuba! op in het Gran Teatro de Habana. Dit was in 2005, voor de restauratie. Medewerking van orkest en ballet uit Cuba maakt dit tot een unieke en vrij onbekend gebleven opname. Via de link kun je kijken of de DVD nog wordt aangeboden.
 • Schrijver Ernest Hemingway is nog altijd een begrip op Cuba. Iedere kroeg waar de man een borrel heeft gehaald profileert zich hiermee. Startpunt om te weten waar het over gaat is het boek The Old man and the sea.
 
Extra informatie
Cuba is een 'derdewereld' land. De contrasten in het land zijn groot, de staat van de wegen en andere voorzieningen zijn niet van het niveau dat we in Europa gewend zijn. Het verkeer is rustig, er zijn gewoon niet zoveel voertuigen en snel gaat het nooit. Geld halen bij de bank duurt gemiddeld een uur. De bureaucratie is alom aanwezig. Daar staat tegenover; de prettige afwezigheid van reclame en overdadig fastfood. 
Foto's: 
O.a. Parque Central met Gran Teatro de la Habana, diverse bars/restaurants, Spaanse kanonnen om verkeer tegen te houden, de parken in Vieja Habana en het strand Santa Maria beach.

 

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

 • Gastvrije ontvangst
 • Deskundige begeleiding
 • Huidanalyse bij eerste bezoek
 • Geen wachttijden
 • Niet poetsen, dat doen wij
 • Voordelige kuurkaarten
 • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring