Wintersport in de zon

Binnenkort gaan veel mensen weer naar de wintersport. Bij een goede voorbereiding past ook een goede voorbereiding op de winterzon. De zonnebank is daar een goed middel bij. In dit blog een overzicht van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden.

 

De zonkracht

Veel mensen weten wel dat de zonkracht in de bergen veel krachtiger is dan op zeeniveau. De lucht is schoner en je zit op een grote hoogte. Daardoor komen UV stralen ongehinderd op je huid. De zonkracht is ook groter door de weerkaatsing van de sneeuw. Ruim 80 procent van de straling wordt weerkaatst en dit levert extra UV straling op. In de winter heb je in Nederland helemaal geen UV straling. Dat is een groot verschil. De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur. Ook bij lage temperaturen kan de zonkracht hoog zijn.

Sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid is een overdosis UV licht voor de ogen. Het is eigenlijk hetzelfde als “lasogen”. Het levert pijnklachten op, tranende ogen en soms blijvende schade. Je kunt het beter voorkomen met een goede skibril. Zorgvuldig gebruik hiervan voorkomt klachten. 

De zon en de huid

In de winter komen niet alle delen van je lichaam in aanraking met de zon. Smeer je gezicht goed en om de twee uur in met een goede zonnecrème. Gebruik een crème op vetbasis en niet op waterbasis want het water kan je huid bevriezen. En op vetbasis blijven de crèmes gewoon smeerbaar in de kou. Denk vooral om gevoelige plekjes, de neus, oren, lippen en oogleden. Ook het gebruik van Aftersun is aan te bevelen. Er zijn handige combisticks voor lippen en huid voor gebruik onderweg. Je wilt immers geen complete toilettas mee als u gaat skiën.

Vitamine D

In de winter kun je in Nederland een tekort aan vitamine D hebben.. Vitamine D is belangrijk voor spieren en botten. Juist bij de wintersport is dit van belang. Het vervelende is dat juist in de winter in Nederland de zon te laag staat om vitamine D te vormen in uw huid. Daar is UV licht voor nodig en dat is er dan buiten onvoldoende. Voorkom onnodig problemen en neem de zonnebank mee in je voorbereidingen. Je kunt ook pilletjes slikken maar let dan op de juiste dosering. Bij een zonnebank zorgt je lichaam zelf voor de juiste hoeveelheid vitamine D. Vitamine D doet nog veel meer voor je. Lees voor meer informatie het blog over vitamine D.

De zonnebank

In de zonnestudio worden lampen gebruikt die zowel UV-A als UV-B licht afgeven. Net als de zon. Dit betekent dat je jezelf kunt voorbereiden op de winterzon met een kuur op de zonnebank. Met als voordeel dat je de lichthoeveelheid goed opbouwt. Gewoon door de tijdklok goed te gebruiken. Meestal volstaat een minikuur van 5x zonnen. Start hiermee twee tot drie weken voor je vakantie in de sneeuw. Meer informatie krijg je in de zonnestudio.

Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden oorspronkelijk gepubliceerd op 15-1-2015

 

Wintersport op bol.com

Voor een goed advies over wintersportartikelen ga je naar je lokale specialist. Niet in de buurt? Klik hier voor relevante pagina's op bol.com.

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring