Voor welke belangen strijdt het het KWF?

Vandaag was het KWF weer in het nieuws. Net na rokjesdag is het tijd voor het volgende bijna jaarlijkse ritueel, de zonnebank bash. Volgens mevrouw Flinterman namens KWF in een bericht van NOS is het duidelijk. Ze wil een verbod op de positieve berichten over zonnebanken en verplichte waarschuwingen tegen zonnebanken. Ze wil ook een betere handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar. Dat laatste, daar sta ik achter, de rest is onzin.

Veilig zonnen doe je op de zonnebank

In de afgelopen jaren heb ik me meerdere malen verbaasd over dezelfde riedel die je iedere keer te horen krijgt bij dermatologen over zonnebanken waar geen hout van klopt. Wanneer gaat men zich echt informeren? Omdat er geen UV-B licht in zonnebanklicht zit, is het gevaarlijk… Het staat er echt. Inmiddels heb ik tientallen dermatologen persoonlijk uit moeten leggen dat dit informatie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw is. We zijn dertig jaar verder en zijn in de 21e eeuw. Voor al die dermatologen die met hele oude informatie moeten werken en dus ook voor het KWF nog een keer:

 De zonnebank heeft hetzelfde licht als de zon, ook UV-A en UV-B, alleen in een vaste verhouding. De zon heeft wisselende verhoudingen tussen UV-A en UV-B afhankelijk van bewolking en tijdstip van de dag. Dat maakt de zonnebank betrouwbaarder dan de echte zon. Bovendien is er een tijdklok en als het goed is een verantwoorde begeleiding. Veiliger zonnen dan op de zonnebank bestaat niet.

Foute interpretatie van gegevens

Een juiste interpretatie van wetenschappelijke gegevens hoort rekening te houden met het zongedrag van gasten zowel binnen als buiten de zonnestudio, een leven lang. Dit is natuurlijk vrijwel onuitvoerbaar. Er bestaan mensen die fout zonnen, te veel zonnen, die advies nodig hebben, hulp nodig hebben. Die mensen komen ook bij de zonnestudio. Laten we zorgen voor strenge regels en eisen voor zonnestudio’s en stel goede voorlichting aan deze groep verplicht. 

Veilig zonnen buiten?

Natuurlijk kun je veilig buiten zonnen. Als je je bewust bent van je zongedrag en je houdt aan enkele basisregels kun je prima buiten zonnen. Wij zijn voor verstandig zonnen, zowel binnen als buiten. Enkele basisregels:

  • Laat je huid langzaam wennen aan de zon vanaf het voorjaar
  • Overdrijf het zonnen niet. Een hele dag ‘bakken’ is nooit goed. Geniet van andere dingen in je vakantieland en zoek op tijd de schaduw op.
  • Gebruik schaduw, bedekkende kleding en als het niet anders kan natuurlijke zonnecrème om je te beschermen als het iets teveel is.

De KWF voorlichting

De KWF meldt op haar website niet dat bepaalde vormen van kanker zoals dikke darm kanker, borstkanker, prostaatkanker veroorzaakt of versterkt kunnen worden door een gebrek aan vitamine D. Ook vermeldt het KWF niet dat je dat gebrek eenvoudig kunt voorkomen door voldoende zonlicht. In de winter kan dit op de zonnebank want iedere zonnebank zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je eigen lichaam. Het UV-B licht is schadelijk bij overdosis maar ook onmisbaar voor ons lichaam vanwege die aanmaak van vitamine D. De vitamine D die je lichaam onder invloed van UV-B licht zelf aanmaakt wordt ook het beste door het lichaam opgenomen. 

Waar blijft de informatie over het verband tussen kanker en onregelmatig leven en ’s nachts werken? Waar blijft de informatie over verbanden met allerhande vormen van gif die op ons af komen in de vorm van chemische zonnecrème, straling van wifi, 3G, 4G en straks 5G? Bevordert het KWF onderzoek hiernaar?

Goede standpunten van het KWF

Ik ben het wel eens met de stelling over de leeftijdsgrens bij de zonnestudio. Een huid die in de groei is, is kwetsbaarder. Jongeren onder de 18 horen om die reden niet op de zonnebank. Zij hebben meestal ook voldoende tijd om overdag zonlicht op te doen, fietsen naar school en na school naar buiten. Dat is verstandig zongedrag vanaf de basis. In Nederland is er ook gewoon een wettelijke regel op dit punt. Handhaven dus. Ik ben het ook eens als het KWF pleit voor strenge regels en controle voor zonnestudio’s. De goede serieuze zonnestudio’s hebben last van de zaken die zich niet aan regels houden.

Advies aan het KWF

Stop met voorlichting over zonnebanken als die eenzijdig en inhoudelijk aantoonbaar onjuist is. Werk samen met de branchevereniging SVZ aan handhaving en eventueel uitbreiding van regels over zonnebanken. Moderniseer uw kennis, bekijk kanker in een breder perspectief van leefstijl verbetering. Verbreed uw bronnen en hou op met betutteling.

Links

 

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring