Vitamine D is onmisbaar voor je lichaam

De herfst staat weer voor de deur. De kans bestaat dat je de komende maanden een tekort krijgt aan vitamine D. De laatste jaren wordt het belang van deze vitamine steeds meer benadrukt. De feiten op een rijtje.

 

Oorspronkelijk geplaatst in september 2015

Waar zorgt vitamine D voor?

 • Vitamine D zorgt in de eerste plaats voor sterke botten. Hierbij is ook Calcium (kalk) van belang. De vitamine D regelt de opname van kalk in de botten. Vitamine D voorkomt osteoporose (brozer worden van het bot) en rachitis (gebrekkige botgroei).
 • Vitamine D verhoogt de weerstand en een goede spierwerking.
 • Vitamine D helpt bij de produktie van het hormoon serotonine. Veel mensen die depressief zijn hebben een tekort aan serotonine. Ook stress kan toenemen door vitamine D tekort.
 • Vitamine D zorgt voor energie in het lichaam. Verschijnselen van moeheid kunnen duiden op een tekort aan vitamine D.

Er zijn nog meer effecten. Er zijn wetenschappelijke bewijzen of sterke vermoedens dat vitamine D bijdraagt aan herstel bij de volgende aandoeningen:

 • auto-immuunziekten zoals als reumatische artritis, multiple sclerose en diabetes mellitus
 • darmkanker, prostaatkanker, eierstokkanker, depressies, infectieziekten en hart- en vaatziekten, schizofrenie, psoriasis en hoge bloeddruk.

Bij MS patienten werkt de genezing met hoge doses vitamine D. Dit kan uitstekend onder invloed van natuurlijk zonlicht. In studies in Belgie is aangetoond dat er een verband bestaat tussen vitamine D tekort en het aantal ontstekingen in het lichaam. Dit komt omdat vitamine D het immuunsysteem van het lichaam verbetert.

Soms wordt de diagnose fybromyalgie ten onrechte gesteld omdat de symptomen spierverzwakking en spierpijn niet goed worden geinterpreteerd.

Hoe kom ik aan Vitamine D?

 • De belangrijkste bron is de zon of de zonnebank, UV licht in ieder geval. Onder invloed van UV licht wordt de vitamine D in de huid gevormd.
 • Daarnaast kun je vitamine D binnenkrijgen door voeding. Goede vitamine D zit in vette vis, boter, visolie en eierdooiers.
 • Je kunt ook pilletjes nemen.

Belangrijk is om te beseffen dat er steeds meer inzicht komt dat door uw huid zelf gevormde vitamine D het beste werkt. Veel toegevoegde vitamine D2 (ergocalciferol) in voeding blijkt slecht opneembaar waardoor het effect verloren gaat. Deze synthetische vitamine wordt vaak toegevoegd aan producten zoals melk en margarine.

Zonlicht/UV licht blijft daarom de beste bron voor vitamine D. Deze vitamine D3 (cholecalciferol) kan ook in het vet van uw lichaam worden opgeslagen. Dit is niet altijd genoeg om de hele winter door te komen.

De zon geneest kanker!

In de jaren ’40 van de vorige eeuw werd in een studie al aangetoond dat een voldoende hoog vitamine D in het lichaam het risico op borstkanker met 50% kon reduceren. En dat niveau vitamine D kon al bereikt worden na een kwartier zonnen bij blanke mensen en 25 minuten bij mensen met een donkere huid. In het boek “Gezond met Zonlicht” vindt u de verwijzingen naar de originele onderzoeksverslagen. Bij dikkedarmkanker en prostaatkanker is ook een verband aangetoond tussen vitamine D tekort en de kans op deze ziekten. Het is heel gek dat door gebrekkige voorlichting uit de medische hoek de zon ten onrechte in een kwaad daglicht is komen te staan. Waarschijnlijk omdat er weinig mee te verdienen valt.

We moeten vaker naar buiten!

De gezondheidsraad adviseerde in 2008 om minimaal een kwartier naar buiten te gaan met onbedekte handen en gezicht. Aan dit advies heb je weinig als het gaat om vitamine D. De huidskleur en stand van de zon spelen een grote rol. En veel doelgroepen zoals ouderen en zwangere vrouwen zouden aanvullend nog vitamine D moeten slikken.

 

In Nederland staat de zon alleen tussen april en oktober hoog genoeg om vitamine D aan te kunnen maken. ’s Winters zal dit moeilijk gaan, al is het wel degelijk verstandig om op zonnige winterdagen naar buiten te gaan. Het heeft andere voordelen voor je lichaam.

De zonnebank is een zeer goede vervanger van de zon in de winterperiode. Het UV- licht is hetzelfde en de werking dus ook. De zonnebank is er dus niet alleen voor een bruin kleurtje. Een goede dosering is van belang maar een goede zonnestudio kan dit zeker voor u bepalen. Wij kunnen helpen een vitamine D tekort te voorkomen maar zullen nooit op de stoel van een dokter gaan zitten. Als je al klachten hebt is een bezoek aan de huisarts verstandig.

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

 • Gastvrije ontvangst
 • Deskundige begeleiding
 • Huidanalyse bij eerste bezoek
 • Geen wachttijden
 • Niet poetsen, dat doen wij
 • Voordelige kuurkaarten
 • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring