Heliotherapie in ere hersteld
Planten, mensen en dieren kunnen niet zonder zonlicht. Dat weten we allemaal. Medici wisten in de eerste helft van de twintigste eeuw de kracht van zonlicht te gebruiken voor de bestrijding van ziekten. De bekendste op dit gebied was Auguste Rollier die in Zwitserland op het hoogtepunt van de heliotherapie (lichttherapie) 36 klinieken had met meer dan duizend bedden.
De hoge ligging in de bergen zorgde voor extra veel UV licht. Hij behandelde ziekten als Rachitis, tbc, pokken huidtuberculose (Lupus Vulgaris) en zelfs verwondingen. Het positieve effect kwam vooral door de vorming van vitamine D maar dat verband werd pas veel later duidelijk.
Zonnebaden en goede natuurlijke voeding
Zonnebaden in de vroege ochtenduren in combinatie met goede voeding leverde de beste resultaten op. Rollier trad in de voetsporen van Dr. Finsen die al in 1903 de Nobelprijs won voor zijn behandelingen met UV licht. En ook de uitvinder is van de Finsen lamp, de verre voorloper van de huidige zonnebank. Zie ook dit blog.
Waar is het misgegaan?
In de jaren ’50 groeide de macht van de medische industrie. De zachtaardige en effectieve genezing met licht raakte in onbruik. De farmaceutische industrie had het beste met ons voor en kwam met pillen, medicijnen en zonnecrème. Op zijn zachtst gezegd is de industrie zelf hier vooral beter van geworden.
De jaren ’60 en ’70 zorgden voor veel meer vrije tijd en in deze tijd werd de zonvakantie populair. Het werd normaal om teveel en te lang in de zon te gaan. Zonnecrème bood immers altijd bescherming. De eerste solariums kwamen in de jaren ’80. Niet iedereen kende de risico’s en men was niet altijd op de hoogte van het juiste gebruik van een dergelijk apparaat.
Teveel is nooit goed
Het is eenvoudig te begrijpen dat teveel UV licht, van zon of zonnebank niet goed is. Er is een generatie die met onverantwoordelijk zon- en strandgedrag heeft gezorgd voor een stijging van het aantal patiënten met huidkanker. Ook rond zonnebanken is er sprake geweest van fout gedrag. Dat komt ook nu nog voor maar gelukkig zijn de meeste mensen zich bewust van de risico's. Ga naar een zonnestudio met verstand van zaken. Dan draagt het zonnebad altijd op een positieve manier bij aan je gezondheid.
Rutger Slim Zonnestudio Rietlanden Emmen oorspronkelijk gepubliceerd 11 december 2015
Bronnen en links
- Andreas Moritz: Gezond met Zonlicht: ISBN 978-90-202-0443-8
- Afbeeldingen met toestemming gebruikt van Extralight.nl