Dei leeft in een ander zien tied...

Een uitspraak van iemand uit mijn Groninger periode over hoogbejaarden. De context weet ik niet meer. Ik moest er aan denken toen ik een 70 jarige emiritus-hoogleraar in het televisieprogramma Kassa hoorde praten over foodblogs en de Schijf van Vijf. Het leek op een typetje van van Kooten en de Bie maar het was echt. Had ook goed gepast in Andere Tijden. Een kwartiertje terug in de tijd in een serieus consumentenprogramma.

 

Karikatuur van foodbloggers

Emeritus hoogleraar professor Martijn Katan maakt een karikatuur van foodblogs en alle trends in voedselland. Ik weet ook dat er nutteloze hypes tussen zitten maar ik ben nuchter genoeg om daarin zelf te filteren en te nuanceren. De heer Katan vindt dat niet nodig. Voor hem is het allemaal overbodig. Wat in de wederopbouw goed was, is nu ook goed.

Margarine is niet nodig voor Vitamine D

Katan vindt margarine veel beter dan echte boter. Er is immers Vitamine D aan toegevoegd. Dat hadden ze in de jaren ’50 bedacht om de tekorten die na de oorlog voorkwamen op te lossen. En dan moet het nu ook goed zijn. Over de samenstelling van margarine/surrogaatboter is al veel geschreven. Ik eet het niet meer. 

Vitamine D maakt je lichaam zelf

 

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Eigenlijk je eigen lichaam want je maakt vitamine D zelf aan in je lichaam. Je hebt alleen UV licht nodig. UV licht zit ook in zonnebanken en dat werkt even goed. Veel toegevoegde vitamine D in margarines is vitamine D2 (ergocalciferol) die niet zo goed wordt opgenomen door het lichaam. Vitamine D3 zoals je lichaam dat zelf aanmaakt wordt beter opgenomen.

Het hele jaar door voldoende vitamine D.

In het voorjaar veel naar buiten, 's zomers regelmatig in de zon en nu en dan op de zonnebank in de winterperiode. Daarnaast goede, eerlijke onbewerkte voeding waar vitamine D in zit zoals vette vis. Bedenk dat mensen met een donkere huid een grotere kans hebben op een tekort aan Vitamine D. In het blog over Vitamine D vindt je hier meer over. Bij donkere mensen werkt voeding beter dan opname via de huid om logische redenen. Een bewerkt product als margarine kan ons lichaam heel goed missen.

De uitzending van Kassa van 16 april 2016 met oa. Katan.

Commentaar van Juglen Zwaan op het boek en de tv uitspraken van Martijn Katan.

Foto's: openluchtschool 1933 Den Haag en lichtbad 1920; bron foto's: Extralicht.nl

Eerder geplaatst: april 2016

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring