Voorlichting in Nederland over verstandig omgaan met de zon is bedroevend.

Groot nieuws in alle media in komkommertijd: Gelderse kinderopvang vindt zonnecrème onveilig en smeert kinderen niet in. Algemeen Dagblad kwam met het bericht en het was overal terug te vinden.

 

 
 
 
Smeren of niet smeren
 
Negatieve reacties

In het artikel geeft het KWF een voorspelbare reactie waar je vraagtekens bij kunt plaatsen. Zelfs Jetske Ultee, befaamd spreekbuis van de smeerindustrie, waarschuwt al jaren tegen het gebruik van bepaalde stoffen. Ze komen nog steeds voor in zonnecrèmes. Het zou het KWF goed doen om met een genuanceerder standpunt te komen om nog serieus genomen te worden. Dermatoloog M. van Coevorden in het artikel suggereert dat een gezond kind dat in de schaduw speelt schade oploopt. Dat mag het geval zijn in de schaduw van een parasol op het strand. We hebben het hier over een landgoed in een lommerrijke omgeving. Ik geloof er niets van. Ons lichaam is gebouwd om buiten te kunnen zijn. Natuurlijk zijn er verstandige maatregelen nodig om overdaad te vermijden maar dit is bangmakerij. Jetske zelf reageerde via Facebook met de term “ongelofelijk” gevolgd door tal van geschokte reacties van bezoekers. Ook voor Jetske staat zonvoorlichting gelijk aan smeren. Haar eigen waarschuwingen tegen bepaalde ingrediënten lijkt ze al weer vergeten.

 
BuitenKids

BuitenKids reageert in het artikel met een argument over Vitamine D. We hoeven niet meteen bang te zijn voor een overschot aan zon maar ook niet voor een tekort, althans niet in de zomer. Die kids pakken hun vitamine D in een half uurtje buiten spelen per dag. Dat lukt altijd en is geen belangrijk argument.
Verder geeft BuitenKids aan dat er nagedacht wordt over schaduwplekken, zonuren, binnen en buiten spelen en kleding. Dat verdient een compliment. Allemaal verstandige zaken die vóór het smeren aan komen.
Ik heb ook even gekeken op de site van Buitenkids. Een prettige site met nuttige informatie en het accent traditioneel op reinheid, rust en regelmaat. Duidelijkheid in verwachtingen van ouders en in wat ouders van de instelling kunnen verwachten. Hier kunnen anderen nog wat van leren. Zowel in mijn rol als docent als in mijn rol als zonneconsulent kan ik hier alleen maar positief over zijn. Op Google+ zie je foto’s van de prachtige locatie.


Een duidelijke visie

BuitenKids plaatst terecht vraagtekens bij het beleid van smeren wat overal wordt uitgedragen. Het heeft een duidelijke visie, kan dit onderbouwen en heeft het duidelijke gecommuniceerd met ouders. De genomen maatregelen werken afdoende. Dit afdoen als een privémening is veel te kort door de bocht. Niet voor niets laat de toezichthouder GGD weten hier geen problemen te zien.


 Het RIVM rapport over zon blijft in de schaduw

Wat is het toch jammer dat we in Nederland zo klungelen met voorlichting. We hebben een RIVM dat niemand nog serieus neemt na het geblunder rond de kunstgras voetbalvelden. Jammer is dat het RIVM nog geen twee weken een goed rapport heeft uitgebracht over de stand van zaken mbt zon en zonlicht. Dit kreeg weinig aandacht maar ten onrechte. Het werd overschaduwd door de Belgische soap rond zonnebanken. Bij de overheid hoort goede voorlichting te beginnen maar zo gaat het niet werken.

Paniekzaaien of voorlichting geven

Eenduidige en volledige voorlichting is belangrijk. Dit kunnen we niet alleen aan de smeerindustrie overlaten en evenmin aan dermatologen met beroepsdeformatie. Teveel dermatologen zijn niet meer in staat zijn de boze buitenwereld op een realistische manier te bekijken. Zij kunnen opereren maar beter geen voorlichting geven.  De zon is er, we hebben hem nodig. Verstandig zongedrag is belangrijk maar met onnodig paniek zaaien is niemand geholpen. Zon mijdend gedrag kan meer schade opleveren.

Zontip

Soms is smeren echt nodig. Op het strand, bij het sporten in de zon. Als je het niet met weren (schaduw) en kleren op kunt lossen, kies dan voor een biologische zonnecrème.  Wacht niet tot alle onderzoeken zijn afgerond want dat kan nog jaren duren. Zie de link onderaan.

Links

 

Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden 8-7-2017
  • Foto's: Lommerrijke omgeving en schaduwdoek bij een school/kind locatie. De locatie betreft niet die uit het blog.

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring