Hoor en wederhoor
Ooit leerde ik dat journalisten hun feiten altijd moeten controleren (of checken zoals dat nu heet in goed Nederlands). Een bewering wordt altijd gecontroleerd bij de tegenpartij. Die partij kan een reactie geven. Dat was vroeger. Nu moet het snel en efficiënt. Feiten checken? Nee joh, We maken er een poll van. Zoiets als: “Ben je voor of tegen sluiting van alle zonnebanken?’”. Reacties genoeg, geen journalist nodig, geen inhoud, geen visie. Welkom bij journalistiek anno 2017. Mijn concrete voorbeeld betreft Zorg.nu van Avro/Tros.
De vraag luidt: Ben jij voor een verbod op zonnebanken?
De link naar het artikel van 26 juni van Zorg.Nu
Mijn reactie
Verstandig zongedrag
Veel belangrijker is dat we moeten letten op verstandig zongedrag. Dat betekent dat je ieder voorjaar je huid langzaam moet wennen aan de krachtiger wordende zon. Als je dit verstandig opbouwt, stelt je lichaam zich daar goed op in. Bij die opbouw kan de zonnebank bij volwassenen die overdag te weinig tijd hebben, een rol spelen. Langdurige blootstelling aan zonlicht is nooit goed. Pas je zongedrag aan door op dagen met felle zon niet de hele dag te "bakken". Mijdt In Zuid Europa de felste uren, in Nederland is dit een enkele keer nodig.
Een complete aanpak
Wat moet er wel gebeuren? Meer volledige kennis over zon en zonlicht bij iedereen. Goed geschoold personeel in iedere zonnestudio en controle op de naleving van de bestaande regels in Nederland. Genieten van de positieve effecten van zonlicht/UV-licht maar alles wat met overdaad te maken heeft vermijden.