Hoor en wederhoor

Ooit leerde ik dat journalisten hun feiten altijd moeten controleren (of checken zoals dat nu heet in goed Nederlands). Een bewering wordt altijd gecontroleerd bij de tegenpartij. Die partij kan een reactie geven. Dat was vroeger. Nu moet het snel en efficiënt. Feiten checken? Nee joh, We maken er een poll van. Zoiets als: “Ben je voor of tegen sluiting van alle zonnebanken?’”.  Reacties genoeg, geen journalist nodig, geen inhoud, geen visie. Welkom bij journalistiek anno 2017. Mijn concrete voorbeeld betreft Zorg.nu van Avro/Tros.

De vraag luidt: Ben jij voor een verbod op zonnebanken?

De link naar het artikel van 26 juni van Zorg.Nu

Mijn reactie

Ik ben tegen een verbod op zonnebanken. Dat is helemaal niet nodig. Het zou ook niet bijdragen aan een betere gezondheid als gebruikers hun zongedrag niet veranderen. De Belgische situatie rondom zonnebanken is niet te vergelijken met de Nederlandse situatie. In Nederland heeft de Gezondheidsraad normen opgesteld naar aanleiding van Europees onderzoek in 2006. Er geldt een leeftijdsgrens en een maximum niveau van de zonkracht. In België loopt men op dit gebied flink achter.
 

Verstandig zongedrag


Veel belangrijker is dat we moeten letten op verstandig zongedrag. Dat betekent dat je ieder voorjaar je huid langzaam moet wennen aan de krachtiger wordende zon. Als je dit verstandig opbouwt, stelt je lichaam zich daar goed op in. Bij die opbouw kan de zonnebank bij volwassenen die overdag te weinig tijd hebben, een rol spelen. Langdurige blootstelling aan zonlicht is nooit goed. Pas je zongedrag aan door op dagen met felle zon niet de hele dag te "bakken". Mijdt In Zuid Europa de felste uren, in Nederland is dit een enkele keer nodig.

Een complete aanpak

De nadelige effecten van chemische zonnecrèmes zijn nog te weinig bekend. Te weinig zon is zeker niet gezond. Helaas blijkt dat zelfs bij dermatologen actuele kennis op dit vlak onvoldoende is. Ze kijken letterlijk niet verder dan de huid en beseffen onvoldoende de positieve effecten voor de rest van het lichaam. Het leidt zelfs tot vermindering kanker zoals dermatoloog Han van der Rhee in zijn boek aan zijn collega's uitlegt.
Wat moet er wel gebeuren? Meer volledige kennis over zon en zonlicht bij iedereen. Goed geschoold personeel in iedere zonnestudio en controle op de naleving van de bestaande regels in Nederland. Genieten van de positieve effecten van zonlicht/UV-licht maar alles wat met overdaad te maken heeft vermijden.
 

Mijn oproep: Ben jij een journalist die echt wil weten hoe het zit met veilig zonnen?

Wanneer komt er een echte journalist langs om de andere kant van het verhaal te horen? Eentje die zich inleest en goede vragen stelt? Je mag kritisch zijn, we zullen eerlijk antwoorden. Je kunt een huidanalyse krijgen, je mag alles zien, alles vragen en als jouw huidtype het toelaat, op de zonnebank. Reageren kan via [email protected]
 

Jouw reactie op de vraag van zorg.nu?

 
Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden Emmen

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring