Gratis zonnecrème tegen huidkanker? Onzin!
Stelling bij RTV Drenthe: Gratis zonnecrème of niet, ik bepaal zelf wel of ik smeer…
Dermatologen leven in hun eigen wereld
Dermatoloog Jorrit Terra zegt in een bericht bij het Dagblad van het Noorden dat zonnecrème maar beter gratis kan zijn. Wat staat deze man ver van de wereld. Hoe is het mogelijk. Wie een beetje gaat onderzoeken in dit vakgebied komt erachter dat het smeren van zonnecrème in de afgelopen decennia de huidkanker alleen maar heeft bevorderd. Het is echt de omgekeerde wereld en heel vreemd dat er anno 2016 nog mensen zijn die echt denken dat je met zonnecrème huidkanker kunt voorkomen. Het tegendeel is waar. Wie vertrouwt op zijn smeersels en volop in de zon gaat loopt juist extra gevaar. Dáár zou de dermatoloog voor moeten waarschuwen….
Bouwvakkers krijgen zelden huidkanker
Er zijn mensen die werken in de zon. Bouwvakkers en dakdekkers bijvoorbeeld. Het is al langer bekend dat deze mensen bijna niet voorkomen in de kankerstatistieken. Dat komt omdat ze vanaf het voorjaar geleidelijk wennen aan de zon. Zonder zonnecrème vaak. Gewoon omdat hun huid gewend is aan de zon.
Wie loopt wel risico?
Wie zonder voorbereiding zo maar vanuit een kantoorbaan twee of drie weken Zuid Europa boekt loopt juist wel gevaar. Daar helpt geen zonnecrème aan. Kortom, leer met de zon om te gaan en hou je aan een aantal gedragsregels:
Logische gedragsregels om veilig te zonnen:
- Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon. Dit kan in de echte zon en voor volwassenen kan dit op de zonnebank. Voor kinderen geldt nog sterker dat de huid gevoelig is en dat ze vanaf het vroege voorjaar door buiten te spelen hun natuurlijke bescherming moeten opbouwen.
- In Zuid Europa geldt dat de zon op de middaguren tussen 12 en 15 uur te fel is. Vermijd die uren in de zon en ga juist voor of na die tijd in de zon. De siësta is er niet voor niets. De mensen in Zuid Europa weten dit al lang. Gebruik de siësta voor een uitgebreide lunch en vergeet het wijntje niet.
- Zorg voor passende kleding. Een hoed met brede rand of een T shirt kan al heel veel doen. Voor kinderen is dit niet genoeg. Voor hen is er speciale UV werende kleding. In Frankrijk heel gewoon, hier nog niet. Wil je dit niet, vermijd dan die hete uren of zoek gewoon de schaduw op.
- Draag een zonnebril in de felle zon, niet als modeartikel gedurende de hele dag. Dat laatste brengt je lichaam in de war. Die wil/moet zich op de zon instellen en daar worden ook de ogen voor ingeschakeld.
- Smeren is een aanvullende bezigheid. Als je sport of fietst kun je niet altijd aan die piek/daluren eis voldoen. Dan is smeren te overwegen. Vermijd chemische stoffen en kies voor biologische veilige zonneproducten.
Een gezonde bruine kleur is goed maar onnatuurlijk veel willen bruinen op welke manier dan ook is altijd slecht. Wij staan voor veilig en natuurlijk bruinen, ook op de zonnebank. Niet te veel maar passend bij je huidtype. Aan Barbiebruin werken wij niet mee!
Mijn antwoord op de stelling: Ik bepaal zelf wel of ik smeer…Mee eens!
Bronnen:
- Andreas Moritz: Gezond met zonlicht
- Han van der Rhee: Zonwijzer, meer zicht op zon en zonlicht
- cursusmateriaal opleiding zonneconsulent
Foto's: Bouwvakkers bouwen hun bescherming geleidelijk op; Kind op strand in Frankrijk met goede beschermende kleding, hoedje en zonnebril.
Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden Emmen