NIBE hybride warmtepomp in de praktijk

Naar aanleiding van misleidende, verwarrende, mogelijk foutieve en vaak suggestieve cijfers die op internet rond gaan over de besparingen door warmtepompen ga ik de werkelijk gerealiseerde besparingen in het komende jaar te vergelijken met de door de leverancier gemaakte schattingen vooraf. Ik zal ook het installatieproces en de gebruikservaringen beschrijven. De NIBE hybride warmtepomp zal in maart 2019 worden geinstalleerd. Dit blog zal in het eerste gebruiksjaar regelmatig worden aangevuld. Een afgerond beeld verwacht ik in verband met de data van de jaarnota's van Vandebron in mei 2020.

De woning

Het gaat om een twee onder een kap woning uit 1997 met energieklasse A. De woning is naar de normen van twintig jaar geleden volledig geïsoleerd met dubbelglas, spouwmuurisolatie, vloer en dakisolatie. De verwarming is met een Vaillant HR ketel en is traditioneel met hoog temperatuur radiatoren. De ketel zorgt ook voor het bad en douchewater. Koken gebeurt op gas. De woning is voorzien van zonnepanelen met een totale capaciteit van 6800 Wp, voldoende om ook de zonnestudio aan huis volledig van stroom te voorzien.

Beperkte aanpassingen 

Voor een warmtepomp wordt over het algemeen vloerverwarming icm een laag temperatuursysteem aanbevolen. Daarnaast is HR+++ glas tegenwoordig de norm, met een betere isolatiewaarde. Vanwege de hoge prijs voor deze aanpassingen is hier niet voor gekozen. Op basis van de energieberekening moet de warmtepomp ook zonder die aanpassingen  kunnen functioneren. De keus is gemaakt om de warmwatervoorziening gewoon via de CV ketel te laten verlopen. Dit vanwege ruimte in budget en op zolder.

De energieberekening

De installateur van de NIBE warmtepomp heeft een computerprogramma om nauwkeurig een energieberekening te maken. Je krijgt een uitgebreide uitdraai met je 'gebouwrendement' en meer vakjargon. Met het programma kan hij kijken welk apparaat in jouw situatie de beste keuze is. Er wordt zelfs rekening gehouden met de exacte locatie van het huis om het lokale klimaat in de berekening mee te kunnen nemen. Om een cijferbrei te voorkomen noem ik hier slechts afgeronde en alleen de belangrijkste cijfers.

De besparing bij plaatsing van de warmtepomp is circa 11.000 Kwh per jaar. De warmtepomp zal circa 83% van de benodigde energie leveren. De andere 17% is vooral tapwater. Dat blijft via de CV ketel lopen. Bij strenge vorst zal de CV ketel automatisch bijspringen als aanvulling op de warmtepomp. Op basis van deze berekeningen lijkt dit niet vaak nodig te zijn. 

Aan Rob(je) kan ik melden dat de CO2 besparing is begroot op 637 kg per jaar.

Wat bespaar ik?

Volgens de prognose is de besparing in geld is circa 700 euro per jaar.  De terugverdientijd kan op basis van de cijfers gesteld worden op 12 jaar. Hierbij is nog geen rekening gehouden met het zelf opwekken van stroom en de verwachte stijging van energieprijzen. 

Beschrijving van de installatie

Er wordt een NIBE hybride lucht/water warmtepomp type 2040-6 geplaatst in de vorm van een monoblok, buiten op de gevel. Binnen op de zolder komt een 100 liter buffervat voor een optimaal rendement en om pendelen (vaak aan en uit schakelen) te voorkomen. Daarnaast nog een regelunit, een thermostaat en wat toebehoren. De installatie wordt verzorgd door Jansen en Meppelink uit Dalen.

Wordt vervolgd...

De eerstvolgende update wordt geplaatst na de daadwerkelijke installatie.

Links

 • NIBE is een Zweedse producent van warmtepompen. NIBE bouwt al bijna veertig jaar warmtepompen en ze zijn berekend op het Zweedse klimaat. 
 • Jansen en Meppelink totaalinstallateurs hebben ruime kennis en tien jaar ervaring met het plaatsen van warmtepompen.
 • Warmtepomp weetjes. Een zeer uitgebreide site met goede informatie als je meer wilt weten over de warmtepomp. Met uitleg over de verschillende soorten warmtepompen en met voorbeeldberekeningen.
 • Vandebron energiecollectief en energiebedrijf. Wij steunen Vandebron omdat het een volledig milieuvriendelijk bedrijf is waar alle energie echt groen is en in Nederland wordt opgewekt. Zo werken we samen aan een duurzamer Nederland. Meer informatie kun je krijgen via de vriendenlink. In actieperiodes geldt daar een kortingsregeling en voor ons een aanbrengpremie. 

Verbruiksoverzicht

Ik heb de oude gegevens alvast verzameld. Het overzicht wordt pas interessant na de winter 2019-2020 om een goede vergelijking te kunnen maken tussen het verbruik met en zonder de warmtepomp. Een negatief getal betekent dat er meer stroom is opgewekt dan verbruikt.

Verbruiksoverzicht
verbruiksmaand verbruik in Kwh gasverbruik in M3 gas in euro's
maart 2018 3 295 174.-
april -262 85 50.-
mei -613 50 30.-
juni -467 46 27.-
juli -679 41 24.-
augustus -445 30 18.-
september -198 43 25.-
oktober 31 98 58.-
november 251 227 134.-
december 376 273 161.-
januari 2019 337 293 193.-
februari 155 170 112.-
maart      
april (warmtepomp)      
mei      
juni      
juli      
augustus      
september      
oktober      
november      
december      
januari 2020      
februari      
maart      
april      
mei      
       
       

 

De energienota

verbruiksjaar

 gas

 electriciteit

 maandbedrag

tm 1 mei 2016 2071 m3  -794 Kwh. 100.00
tm 1 mei 2017 1952 m3 -1361 Kwh. 87.00
tm 1 mei 2018 1903 m3 -1215 Kwh. 89.00
tm 1 mei 2019      
tm 1 mei 2020 (warmtepomp)      

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

 • Gastvrije ontvangst
 • Deskundige begeleiding.
 • Huidanalyse bij eerste bezoek.
 • Geen wachttijden.
 • Niet poetsen, dat doen wij.
 • Voordelige kuurkaarten
 • Vrij parkeren, gratis koffie/thee

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring