Onrust in België

In België is onrust ontstaan omdat de stichting tegen kanker heeft gepleit voor een verbod op zonnebanken. Net nu er meer en meer brede erkenning komt voor het feit dat zonlicht en dus ook zonnebank licht belangrijk is voor het menselijk lichaam, komt deze stichting met achterhaalde, eenzijdige en onvolledige informatie en stelt een drastische maatregel voor.

De belangrijkste feiten:

  • Er is geen verschil van betekenis tussen het licht van de zon en dat van de zonnebank. Beiden bevatten UvA en UvB. Bij de zon is het percentage UvB wat wisselend, bij een zonnebank constant.
  • Het probleem betreft alleen mensen die overmatig gebruik maken van zon/zonnebank. We spreken hier over Tan-orexia. In mijn blogs spreek ik kortweg over Barbie-bruin en Barbies. Deze Barbies vormen het echte probleem. In onze zonnestudio heb ik ze het hele jaar nog niet gezien maar ze bestaan.
  • In België is geen goed werkende branchevereniging voor de zonnebank sector. Er lijken zonnebankcentra te zijn die het met de regels niet al te nauw nemen. De Barbies kunnen dus gemakkelijk ergens terecht. In Nederland is er wel een branchevereniging, de SVZ. Deze branchevereniging heeft ook gezorgd voor een erkende opleiding.

Auto’s en frietkramen ook verbieden?

Er gebeuren nog veel ongelukken in het verkeer maar een voorstel om de auto te verbieden heb ik nog niet gezien. Frietkotten zijn ook niet gezond, waarom zijn ze er eigenlijk nog in Belgie?

Een verbod werkt niet

Naar mijn mening is een verbod onzinnig. Men gaat voorbij aan de positieve effecten van zonlicht. Wel is het van belang dat de voorlichting over veilig zonnen verbeterd. In Nederland is de situatie beter maar ook hier zijn eenvoudig zonnestudio’s te vinden die gebrekkige of onvolledige informatie geven. Dit kan beter. Barbies die naar het strand uitwijken of zelf een zonnebank aanschaffen belanden van de regen in de drup. Ze worden helemaal niet meer teruggefloten. Regels zijn er over de minimumleeftijd van 18 jaar. Er is een maximumhoeveelheid licht bepaald en er zijn voorschriften ten aanzien van de procedures en hygiëne. In Nederland controleert de Voedsel en Waren autoriteit de naleving van deze regels.

Voorop lopen met goede voorlichting over veilig zonnen

Het is niet eenvoudig om iedereen met voorlichting te bereiken. Een gezonde sector met gediplomeerd personeel dat zijn voorlichtende taak serieus neemt is wel ontzettend belangrijk. Ik roep mijn collega’s op om hier werk van te maken. Een verplichting tot het volgen van de brancheopleiding is een goede eerste stap. Op dit moment is de opleiding nog niet verplicht. Dit zal uiteindelijk leiden tot gezonder zongedrag bij een groot deel van onze gasten.

Altijd deskundig geholpen

Zonnestudio Rietlanden heeft overigens geen personeel in dienst. De beide eigenaren zijn gediplomeerd zonneconsulent en geven iedere klant een zorgvuldig en persoonlijk advies. Voor ons is dit vanzelfsprekend.

Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden Emmen Oorspronkelijk geplaatst 14-3-2015

Links:

 

 

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring