Citaat uit een folder van een serieuze oogmode specialist over UV straling:

“Schadelijke UV-stralen zijn er altijd, zowel bij regen als bij zonneschijn. Bescherm je ogen daarom met een hippe zonnebril met de juiste bescherming….”

Een zonnebril draag je niet als het niet nodig is

De schrijver van de folder mist wat informatie en zijn adviezen zijn niet verstandig. Voor de ogen kan het weinig kwaad, voor de rest van je lichaam wel. Je lichaam krijgt verkeerde signalen en reageert niet meer correct op zonlicht. Dan heb je onnodig een probleem. Daarbij is UV licht alleen schadelijk bij een overdosis. Een normale hoeveelheid is juist heel gezond voor mensen, planten en dieren. De zon is ons beste medicijn.

 

Een beetje geschiedenis over effecten van UV licht

Zonlichttherapie of heliotherapie werd tot halverwege de twintigste eeuw beschouwd als de meest effectieve behandeling tegen infectieziekten. Lichttherapie had een gunstige werking bij hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en verbeterde de bloedsuikerniveau’s bij diabetici. Mensen met jicht, reumatische artritis, dikkedarmontsteking, blaasontsteking, eczeem, acne, psoriasis, herpes, nierklachten en astma hadden baat bij de helende kracht van UV licht/ zonlicht. In eerdere blogs kwam de Zweed Finsen aan de orde die met de eerste vormen van lichttherapie de Nobelprijs won. Dit was al in 1903. Daarna kwam de arts Auguste Rollier die in de jaren dertig van de twintigste eeuw 36 klinieken in de bergen in Zwitserland had waar duizenden patiënten gewoon met zonlicht genazen van o.a. tbc, rachitis, pokken, lupus vulgaris (huid tbc) en verwondingen. De patiënten werden geleidelijk aan de zon blootgesteld, in de winter gedurende de hele dag, in de zomer alleen in de ochtenduren.

Een zonnebril bederft de genezende werking

Wat de wetenschap in die tijd verbaasde is dat deze helende werking compleet verloren ging als de patiënten een zonnebril droegen. Telkens weer bleek dat het lichaam signalen via de ogen nodig had om op het juiste moment de huid voor te bereiden op de zon. Laat dat niet verloren gaan door de hele dag een zonnebril te dragen. Het is gewoon helemaal niet gezond!

Draag je zonnebril alleen als het nodig is

Nooit meer een zonnebril dragen? Onzin. Een zonnebril kan overmatig zonlicht tegenhouden op het strand, rond en op het water en bijvoorbeeld op de weg. Een zonnebril moet je gebruiken als je hem nodig hebt. Zo simpel is het. En neem er eentje met een goede UV bescherming voor die situaties. Wie het gebruikt op andere momenten heeft mogelijk iets te verbergen maar is in ieder geval niet gezond bezig. Zoals George Michael het ooit gebruikte als onderdeel van zijn imago was niet verstandig. George is er niet meer maar "Last Christmas" zullen we blijven draaien. Het zou prettig zijn als brillenwinkels geen onnodige angst zaaien over UV straling maar het even bij de gezonde feiten houden. Die feiten zijn immers helemaal niet nieuw.

Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden

bronnen: Andreas Moritz: Gezond met zonlicht

Bekijk op bol.com

 

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring