Op een gezonde manier door de donkere maanden

In de maand december zijn de dagen kort. Een dag duurt in december minder dan 8 uur. Wie redelijk kan rekenen beseft dan dat daar een “nacht” van 16 uur tegenover staat. In de zomer loopt dit op in de richting van 17 uur op de langste dag in de tweede helft van juni met daarbij een kort nachtje van ruim 7 uur. De invloed van dit licht op ons lichaam is groter dan we gedacht hebben. De tak van wetenschap die dit onderzoekt wordt chronobiologie genoemd.

 

Verstoringen van de biologische klok

Verstoring van onze biologische klok komt voor bij nachtdiensten en lange vliegreizen. Vermoeidheid, desoriëntatie, concentratieverlies en slaapstoornissen. Daarnaast kan vermindering van de eetlust optreden. Ook huidproblemen kunnen toenemen. Alle processen in ons lichaam worden door de afwisseling van licht en donker gestuurd. Natuurlijk het slaap- en waakritme maar ook de spijsvertering, de nieren en de bloeddruk worden hierdoor geregeld.

Licht is dus een onmisbare bestuurder van onze biologische klok. Wie er gevoelig voor is zal ongeschikt blijken voor nachtdiensten of frequent ver reizen. Het hormoon melatonine wordt ’s avonds aangemaakt om goed te kunnen slapen. Met kunstlicht kunnen we die aanmaak onbedoeld verstoren. De zon bepaalt niet meer ons leefritme. Dit is geen enkel probleem zolang er geen klachten ontstaan. Een bekende naam voor een verzameling van klachten is de winterdepressie.

Oplossingen

Wanneer je je bewust bent van bovenstaande processen dan liggen oplossingen vaak al voor de hand. Als de dagen kort zijn is het juist van belang om te profiteren van het weinige daglicht wat er is. De gordijnen en de zonwering open en dagelijks naar buiten. 

Pas op met beeldschermen

Wie last heeft van een verstoord slaapritme zou in de ochtenduren extra daglicht of kunstlicht op kunnen zoeken. In de avonduren niet tot het einde van de avond voor een beeldscherm zitten. Beeldschermen hebben een overdaad aan blauw licht en kunnen een verstorende invloed hebben op de aanmaak van melatonine.

Een vakantie in de winter of in het vroege voorjaar is een prima manier om een tekort aan zonlicht te compenseren. Is dit voor jou niet haalbaar dan is de zonnebank mogelijk een alternatief. Je voelt je fitter en krijgt meer energie. In de praktijk blijkt dit te werken, ondanks het feit dat je de ogen gesloten houdt op de zonnebank. Dit komt omdat de aanmaak van hormonen ook via de huid gestimuleerd wordt.  Voor sommige mensen is de ochtend het beste tijdstip voor de zonnebank. In onze zonnestudio is het geen probleem om hier rekening mee te houden. Geef wel duidelijk aan welk doel je hebt op de zonnebank. Een winterkuur ziet er anders uit dan een bruiningskuur.

Vers en natuurlijk eten

Bedenk dat naast het slaappatroon ook gewoon gezond eten en drinken van belang is. Voldoende groenten van het seizoen, gezonde koolhydraten en weinig bewerkte producten. 

Links en bronnen

Rutger Slim Zonnestudio Rietlanden Emmen, oorspronkelijk gepubliceerd 5-12-2015 en aangepast in 2017

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring